Aanschaffen televisie

Wat is Local, Micro of UHD dimming?

Hoeveel centimeter is een inch?

Een van de veel gestelde vragen over TV's is de vraag hoe je inches omrekent naar centimeters. Met z'n allen willen we maar wat graag weten hoe groot zo'n scherm van 55 inch nu eigenlijk echt is. En dat snappen we bij Plasmavisie maar al te goed. In dit artikel helpen we je daarom met het omrekenen van inch naar cm. Waarom wordt de maat in inches weergegeven? De inch als maat voor de beelddiagonaal is nu eenmaal de wereldwijde standaard geworden. Voor iedereen was het natuurlijk makkelijker als dat de centimeter was, maar we zullen het met de inch moeten doen als we een nieuwe TV gaan kopen.

Voor televisieschermen berekenen we de maat diagonaal over het scherm, waarbij de randen om het scherm niet meetellen. Het gaat alleen om de ruimte waarop de projectie van het beeld plaatsvindt. De lengte en de breedte van het scherm zijn hierbij niet relevant, maar kunnen uiteraard wel relevant voor jou zijn als je je TV bijvoorbeeld aan de muur op wilt hangen.

Wat is nu 1 inch in cm? 1 inch staat officieel gelijk aan 25,4 mm, wat dus 2,54 cm is. Een inch wordt ook wel door het symbool (") weergegeven. Bijvoorbeeld: 40 inch is hetzelfde als 40".

Passen we deze berekening toe op de meest voorkomende TV maten , dan ziet het lijstje met TV formaten er als volgt uit:

40 inch - 102 centimeter
43 inch - 109 centimeter
49 inch - 124 centimeter
50 inch - 127 centimeter
55 inch - 139 centimeter
60 inch - 152 centimeter
65 inch - 165 centimeter
75 inch - 191 centimeter
88 inch - 224 centimeter

Wat is de ideale kijkafstand?

De schermgrootte van je TV hangt vooral van je eigen voorkeuren af. Sommige mensen hebben liever een compact scherm, voor anderen kan de TV niet groot genoeg zijn. Een graadmeter om te bepalen wat de maat van je nieuwe TV 'moet' zijn, is de kijkafstand . Waar staat de bank of de stoel waarvandaan je naar het scherm gaat kijken? Elke meter afstand staat dan voor 18 inch aan beeldformaat bij een 4K Ultra HD TV.

Zit je ongeveer 3 meter van je TV vandaan, dan heb je een TV van zo'n 55 inch (139 cm) beelddiameter 'nodig'. Met het steeds scherper worden van het beeld door de hogere resoluties is het nu mogelijk om dichter bij het scherm te zitten, dan voorheen met een Full-HD TV, zonder dat het beeld onscherp wordt. TV maten groeien trouwens snel. Zo is het schermformaat van 55 inch nu het grootste segment in de markt voor nieuwe TV's. Was een TV van 55 inch een tijdje terug nog het ultragrote beeldsegment, nu is dat segment pas vanaf 75 inch. Dan hebben we het over schermen met een beeldmaat van 191 cm! Hieronder enkele voorbeelden van kijkafstanden met een 4K Ultra HD televisie, maar het blijft natuurlijk persoonlijk wat voor formaat TV je wilt.

TV maten in inch, centimeter en kijkafstand in meter:

40 inch - 102 cm - 2,2 meter
43 inch - 109 cm - 2,4 meetr
49 inch - 124 cm - 2,7 meter
50 inch - 127 cm - 2,8 meter
55 inch - 139 cm - 3,1 meter
60 inch - 152 cm - 3.3 meter
65 inch - 165 cm - 3,6 meter
75 inch - 191 cm - 4,2 meter
88 inch - 224 cm - 4,9 meter

Wat betekent HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range. Een van de nieuwe ontwikkelingen om de beeldkwaliteit van TV's nog beter te maken. HDR is een aanvullende technologie, waarmee een betere kleurweergave en hogere helderheid wordt bereikt. Ook maakt HDR het mogelijk om zowel donkere als lichte kleuren naast elkaar te tonen.

Fotografen kenden het begrip HDR al. Ook op je smartphone zit vaak een HDR-functie waarmee je extra indringende foto's kunt maken. HDR wordt vaak overdreven gebruikt voor een extra dramatisch effect. Maar in handen van professionals kan het een revolutionaire toevoeging aan je filmervaring zijn.

HDR is een softwarematige toevoeging aan je TV die het mogelijk maakt om de helderheid op specifieke plekken van je TV op te schroeven. Het voordeel is dat alleen de helderheid daar een boost krijgt, waar het moet. Donkere gebieden die donker moeten blijven, blijven dat ook bij HDR. En als dat nodig is, worden ze zelfs nog iets donkerder. Een klein verschil, denk je misschien? Integendeel. Met HDR TV gaat er een heel nieuw detailniveau voor je open. In donkere scènes kun je veel makkelijker details waarnemen. En lichtere delen op het scherm springen er veel meer uit. Kleuren zijn rijker en levendiger.

HDR voegt niet meer pixels toe, zoals 4K Ultra HD, maar laat de pixels die er zijn veel meer stralen. HDR is dan ook niet alleen interessant voor de allergrootste schermen. Ook kleinere schermformaten profiteren van deze nieuwe technologie. Kort gezegd wordt het beeld met HDR TV veel duidelijker en oogt het beeld als geheel realistischer.

Om content op je HDR TV te kunnen bekijken, moet die content wel in HDR beschikbaar zijn. Vanaf dit jaar worden HDR-Blu-rays uitgebracht. En ook Netflix heeft aangekondigd in HDR te gaan streamen.

Wat is Digitale of Softwarematige hertz?

De snelheid van de bewegingsweergave wordt in de televisiewereld het aantal Hertz (Hz) genoemd. Het aantal Hz geeft aan hoeveel keer per seconde het beeld op je televisie wordt ververst. Het voordeel van meer Hertz wordt duidelijk bij het kijken naar snelle actiefilms en sport. Dus hoe vloeiender je het beeld wil hebben, hoe hoger het aantal Hz is dat je kiest. 

Op televisies met een hogere frequentie (ook wel een hogere 'refresh rate' genoemd) wordt het beeld vloeiender weergegeven. Je ziet het verschil goed bij scenes waarbij de camera bijvoorbeeld langzaam over een landschap of een brede weg scheert. Bij televisies met een lage refresh rate hapert het beeld dan een beetje. Het is belangrijk te weten dat het lcd-paneel zelf een refresh rate heeft. Dit noemen wij de weekelijkr digitale Hertz. Bij de meeste televisies is dit 50, 60, 100 of 120 Hertz, maar de duurste en uitgebreidste modellen hebben heel soms een paneel van 200 of 240 Hertz.

Meestal is het televisiesignaal dat je televisie binnen krijgt 50 Hz. Dat betekent dat er 50 losse beeldjes per seconde in het signaal zitten. Met 100 Hz-technologie wordt daar steeds 1 extra beeldje tussen geplaatst. Het aantal beelden verdubbelt naar 100 beelden per seconde. Bij modellen die bijvoorbeeld met 200 Hz werken, worden steeds 3 nieuwe beelden toegevoegd.

Veel Smart TV’s maken gebruik van Frame interpolation technologieën. Ook wel "softwarematige Hertz" of "motion interpolation" of "motion-compensated frame interpolation" (MCFI) genoemd. Deze technologie creëert één of meerdere beelden extra tussen de bestaande frames. Hierdoor worden beelden van bronsignalen met een lage framerate nog vloeiender weergegeven.

Elke fabrikant gebruikt zijn eigen technologie om de overgang van de standaard beelden te verfijnen:

Samsung
Picture Quality Index (PQI).
LG
Picture Mastering Index (PMI).
Motion Clarity Index (MCI).
Philips
Perfect motion rate (PMR).
Picture Performance Index (PPI).
Sony
Motionflow XR (XR).
Panasonic
Backlight Motion Rate (BMR).

Zijn de tv's geschikt voor de NL markt?

Al onze toestellen zijn geschikt voor de Nederlandse en Belgische markt. Dit ziet u als u het toestel aanzet en de begeleiding van je toestel in het Nederlands ziet. U kunt dus ook kiezen in het menu voor Nederland of Belgie. Alle toestellen werken met een CI+ module. Alle toestellen zijn geschikt voor Ziggo, Canal Digitaal, Telenet en nog meer digitale TV providers. Deze zult u dan ook tegen komen in het menu. Uiteraard heeft u ook alle beschikbare Nederlandse Apps zoals o.a. Netflix, Youtube, RTL gemist, NOS en nog veel meer.

Doet Plasmavisie mee aan acties fabrikant?

Nee, in de meeste gevallen niet, tenzij nadrukkelijk aangegeven bij het product zelf op de product pagina op onze website. De reden hiervoor is dat Plasmavisie er niet voor kiest om adviesprijzen te hanteren op producten wat vaak een eis is van de desbetreffende fabrikant. Wij hanteren erg scherpe prjzen en in de meeste gevallen bent u dan nog steeds goedkoper uit. De fabrikanten hanteren op hun website een deelnemerslijst waarin de winkels en/of webshops worden vermeld die meedoen met een actie op een product.

Hoe hanteren jullie zulke scherpe prijzen?

Onze televisies worden ingekocht via diverse leveranciers uit zowel de Benelux als Europa. Hierdoor heb je verschillende distribiteurs codes. Dit komt bij Samsung en LG voor. Enkel de winkels met adviesprijzen online kopen rechtstreeks bij de NL distributeur. Omdat Nederland een van de duurste distribiteurs heeft van Europa en verplichte adviesprijzen hanteren kopen wij via distribiteurs in binnen en buitenland met de beste aanbiedingen en kunnen wij hierdoor scherpe prijzen hanteren waar jij als consument van kan profiteren. Je hebt hierbij ook standaard 2 jaar fabrieksgarantie op het product. Het kan door onze manier van inkopen soms voorkomen dat er op een geleverde Samsung TV soms een andere code op staat (distribiteurscode) Als je bijvoorbeeld een TU8000 besteld kan je een TU8002 geleverd krijgen of XXN is bijvoorbeeld XXH en bij LG bijvoorbeeld een OLED65WX6 kan een 3 of een 9 zijn, maar al onze toestellen zijn identiek en enkel geschikt voor de Nederlandse markt (voorzien van Benelux software zoals de NL distribiteurs) en dus gegarandeerd geschikt voor Ziggo, Canal Digitaal, Telenet en alle andere providers en werken dus uitstekend met de digitale TV modules en beschikken ook over alle Nederlandse Apps zoals Netflix, Youtube, enzovoort en digitale Nederlandse handleiding. er komt er maar 1 model uit de fabriek van de fabrikanten en er bestaan geen verschillende modellen van bijvoorbeeld de TU8000 serie of de WX serie.

Wat is 4K Ultra HD TV?

4K TV is een TV met een resolutie van bijna 4000p. Dit is een veel hogere resolutie dan een Full HD TV. Een andere benaming die ook vaak wordt gebruikt is Ultra HD (UHD). 4K, 4K Ultra HD, Ultra HD en UHD. Allemaal termen die door elkaar heen worden gebruikt, maar ongeveer op hetzelfde neerkomen. Simpel gezegd hebben we het hier over de opvolger van Full HD, de resolutie die tot voor kort als hoogste voor jouw kijkervaring op TV gold. Full HD (1080p) is de resolutie waarop de meeste mensen nu nog TV kijken. Technisch gesproken is 1080p of Full HD eigenlijk 2K. Alleen is het onder die naam nooit bekend geworden. UHD of 4K TV is twee keer de scherpte van Full HD in de breedte en in de hoogte. In totaal vier keer meer pixels en vier keer scherper dus als je overstapt van een 'gewone' Full-HD TV naar een UHD-TV, dan stap je over van 2K naar 4K. De volgende stap is 8K, maar we hebben nog een lange weg te gaan voordat deze resolutie de huiskamer zal bereiken.

Wat is het verschil tussen LED en OLED ?

Een LED televisie maakt gebruik van led verlichting achter het paneel. LED verlichting kan rond de randen achter het display geplaatst worden (Edge Lit led verlichting) of in een array direct achter het paneel (Full LED of Direct LEDverlichting). De laatstgenoemde techniek zorgt in de meeste gevallen voor diepere zwartwaarden en een hoger contrast. Het grote voordeel van led verlichting is dat deze tv’s dunner geproduceerd kunnen worden en een beter contrast bieden.

Vooral bij Full LED of direct LED verlichting met een grote hoeveelheid (array) led’s kan een klein deel van de verlichting uitgeschakeld worden voor diepere zwartwaarden. Bij Edge Lit LED verlichting kunnen alleen bepaalde led’s aan de zijden uitgeschakeld worden waardoor je midden op het scherm nooit een volledig zwart beeld kan krijgen.

OLED is, in tegenstelling tot LED, daadwerkelijk gemaakt van miljoenen led’s en de toevoeging van de ‘O’ staat voor ‘Organisch’. Dit houdt in dat de led’s zelf licht kunnen genereren om het beeld weer te geven. OLED tv’s hebben dus geen achtergrondverlichting nodig. Om deze reden kunnen ze een stuk dunner en lichter geproduceerd worden dan LED tv’s.

Daarbij heeft de OLED techniek nog een aantal voordelen ten opzichte van LED. De kijkhoeken zijn veel groter dan bij een LED televisie, het energieverbruik ligt weer een stuk lager, de helderheid ligt een stuk hoger en het contrast is ook een stuk hoger dan we van LED tv's gewend zijn. Het grootste voordeel van OLED, voor de echte filmliefhebbers, is dat deze techniek die diepste zwartwaarden tot nu toe kan weergeven. Elke individuele pixel kan namelijk uitgeschakeld worden waardoor je nagenoeg perfecte verdeling van donker en licht krijgt. Ook is de snelheid (frame rate) van een OLED tv hoger dan een goede LED tv waardoor motion blur (wazig beeld bij snelle bewegingen) verleden tijd zal zijn.

Wat is een smart TV?

Een Smart TV kan worden aangesloten op een internetverbinding, dit kan draadloos via WiFi of met de kabel. Hiermee gaat er een wereld aan extra functies voor je open: apps, een browser, content van de smartphone of tablet afspelen, films on demand en veel meer! Vrijwel elke nieuwe TV die nu wordt verkocht is een Smart TV.

Via de internetverbinding kan je Smart TV updates downloaden en je een dashboard aan apps presenteren. Vaak kun je zelf kiezen welke apps je hierin wilt opnemen. Bijvoorbeeld een app voor het laatste nieuws, een app voor het weer, Netflix, YouTube, games, net wat jij belangrijk vindt. Extra apps zijn meestal ook te downloaden.

Het gaat natuurlijk niet om de apps op zich, maar om wat je ermee kunt. YouTube wordt bijvoorbeeld heel veel gebruikt op de TV. Samen YouTube-filmpjes kijken is nog leuker vanaf de bank in je woonkamer. Daarnaast is er natuurlijk het filmaanbod via apps van bijvoorbeeld Netflix of Videoland. Kijken of er iets leuks op de TV wordt uitgezonden, is niet meer van deze tijd. Jij bepaalt zelf wat je leuk vindt en wanneer je dat wilt zien. En als je er zin in hebt, kijk je gewoon een heel seizoen van die spannende TV serie achter elkaar.

Gewoon internetten kan ook op je Smart TV , al doen veel mensen dat liever via hun tablet of smartphone. Maar soms is het handig als andere mensen mee kunnen kijken. Lekker huizen kijken via Funda bijvoorbeeld!

Games voor Smart TV's hebben de laatste jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De spellen die je op je smart-tv kunt spelen worden steeds geavanceerder, zonder dat je er een spelconsole voor nodig hebt. Wat je dan wel weer nodig hebt, is een controller. Tenminste, als je je met racegames, shooters of andere games bezighoudt, waarbij je een goede controle over de besturing nodig hebt. Voor de liefhebbers zijn er ook eenvoudige spelletjes die je met de afstandsbediening uit kunt voeren.

Over die afstandsbediening gesproken, die is in veel gevallen ook speciaal aangepast op slimme TV's. Een traditionele afstandsbediening met cijfers en knoppen om te zappen, volstaat niet meer. Je hebt een afstandsbediening nodig waarmee je punten op het scherm aan kunt wijzen en die begrijpt wat jij wilt. Een afstandsbediening die net zo slim is als je nieuwe Smart TV, dus. Je moet het ervaren om het te geloven. Kortom, wat is een Smart TV? Een TV waarmee je veel meer kunt dan TV kijken alleen! 

Wat is een Samsung QLED TV?

QLED is de nieuwste techniek die Samsung gebruikt voor TV’s en staat voor het helderste en scherpste beeld dat je kunt krijgen. De naam QLED komt van Quantum Dot Light Emitting Diode. Over het scherm ligt een laag nanokristallen die onder invloed van licht opkleuren, met een veel hoger kleurbereik tot gevolg. Met QLED van Samsung kun je rekenen op pure kleuren, unieke helderheid en een lange levensduur.

QLED staat voor het helderste en scherpste beeld dat je kunt krijgen. Samsung QLED TV 's laten 100% kleurvolume¹ zien ('s werelds eerste TV die dit kan) en een maximale helderheid van 1500 tot 2000 nits (ideaal voor weergave van perfecte HDR-beelden). Met QLED maakt Samsung gebruik van een nieuwe Quantum Dot -technologie met metaallegering en een nieuwe panelstructuur. Is dit dan echt zo'n grote stap? Ja, wat Samsung betreft is dit net zo'n grote stap als die van LCD naar LED.

Daarbovenop hebben ze alle aspecten van de beeldkwaliteit verbeterd. Inclusief een grotere kijkhoek, een groter contrast door diepe zwartwaarden en unieke heldere beelden. Overigens is QLED geen merknaam van Samsung. Wat hun betreft nemen andere fabrikanten de term over, zodat straks iedereen weet dat QLED de opvolger is van de 'gewone' LED TV.

Uiteraard lopen ze bij Samsung wel voorop in de ontwikkeling van hun QLED-modellen aangezien ze al een aantal jaren ervaring hebben met het gebruik van Quantum dots. Samsung QLED TV is opgebouwd uit drie pijlers: Q SMART, Q PICTURE en Q STYLE. Wat elk van deze pijlers inhoudt, zullen we hieronder even kort toelichten.

Q SMART staat voor de slimme Smart TV functionaliteit. De One remote afstandsbediening wordt meegeleverd met de QLED televisies. Met deze universele afstandsbediening bedien je jouw Smart TV en al je randapparatuur eenvoudig. Voorbij is de zoektocht naar de juiste afstandsbediening, je hebt er slechts 1 nodig! Daarnaast is de smart hub vernieuwd. Je kunt rekenen op een snellere autodetectie van aangesloten apparaten. Daarnaast blijf je toegang houden tot verschillende apps zoals Netflix, uitzending gemist en Youtube. Ook is er een nieuwe Smartview app beschikbaar voor je smartphone. Deze app maakt de integratie tussen je smartphone en Smart TV nog gemakkelijker doordat beide apparaten dezelfde interface hebben. Het is daardoor nog makkelijker geworden om jouw favoriete Netflix serie vanaf je telefoon te starten.

Q PICTURE gaat ervan uit dat licht de kleur bepaalt. QLED betekent een beter contrast. Wat licht is, is licht. Wat zwart moet zijn, is echt zwart. Q PICTURE staat ook voor een betere kijkhoek, als gevolg van de compleet nieuw opgebouwde panelstructuur. Kleurruimte en kleurvolume zijn ook sterk verbeterd. De TV is in staat om 99% van de DCI-kleurruimte te laten zien, wat een standaard voor filmmakers is. We hebben de eerste tv die 100% kleurvolume kan tonen. Dat wil zeggen dat alle kleuren weergegeven kunnen worden bij elk niveau van helderheid.

Als voorbeeld: een rood voetbalshirt ziet er tijdens een avond wedstrijd donkerder uit dan tijdens een wedstrijd overdag in de zon (terwijl dit exact dezelfde kleur rood is). Op andere TV's zal het rood in het laatste geval flets worden. Op een QLED TV zal dit niet het geval zijn. Dit komt door het gebruik van onze verbeterde quantum dots en de verbeterde piekhelderheid.
Q Picture zorgt er dus voor de perfecte kleuren en een geweldige helderheid onder alle omstandigheden.

Q STYLE is ook een pijler van Samsung QLED TV. Alles draait om stijl bij deze nieuwe generatie tv's. Ten eerste maakt de TV gebruik van een one connect box waarop je al je apparaten (blu-ray speler, settopbox, game console etc.) aan kunt sluiten. Deze box berg je net als je apparaten netjes op in een kast. Vervolgens is de box via een 'invisible cable' verbonden met je TV. Het gaat om een glasvezelkabel van enkele millimeters dik, die je haast niet kunt zien. Hierdoor is de kabel bijna niet zichtbaar! Daarnaast is de stroomkabel wit en dunner geworden. Die valt dus ook minder op.

De No Gap Wallmount is een muurbeugel die je TV strak tegen de wand aan laat hangen, zonder ruimte tussen je scherm en de muur. Op de universele connectie aan de achterkant van de QLED-serie zijn verschillende muurbeugels of standaarden aan te sluiten. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 60% van de consumenten z'n TV op wil hangen en dat maar 30% dit ook echt doet. De eenvoudige installatie van de No Gap Wallmount kan de drempel hopelijk wegnemen. Installatie is dermate eenvoudig dat dit binnen 15 minuten gedaan kan worden waarbij de TV ook achteraf nog rechtgehangen kan worden.

Vorig jaar ( 2017) hadden Samsung TV's nog drie minimale 'bezels'. Dit zijn de randen van het scherm of het frame waarin het scherm zit. Dit jaar presenteren ze de lijn QLED TV met vier minimale bezels. De randen zijn vrijwel onzichtbaar aan alle zijden. Ook hebben ze gekozen voor premium materialen, waar de kwaliteit vanaf straalt. Zelfs de achterkant van de TV is een plaatje dankzij het 360 design.

Andere voordelen van een QLED TV:

1. Q COLOR: QLED TV's leveren als eerste ter wereld een 100% kleurvolume, waardoor ze niet alleen in donkere maar ook in zeer heldere beelden de perfecte kleuren tonen.
2. Q CONTRAST: Door de anti-reflecterende laag en de hoge helderheid geeft de TV perfect contrast weer, zowel in een donkere als een heldere omgeving.
3. Q Engine: Q Engine analyseert elke bron, en verbetert alle aspecten van lage kwaliteit beelden zodat die er bijna even goed uitzien als echte HDR-beelden.
4. Q HDR: QLED TV's zetten nu een nieuwe standaard met een maximale helderheid van 2000 nits. Hierdoor worden beelden nóg waarheidsgetrouwer en spat het beeld van het scherm, zelfs in een zeer lichte kamer.
5. Q VIEWING ANGLE: De kijkhoek van de QLED TV's is sterk verbeterd. Hierdoor geniet je van de beste beeldkwaliteit ongeacht waar je zit.

Wat is Local, Micro of UHD dimming?

Wat is Local dimming?

Local Dimming is een technologie die donkere en lichte gebieden op het scherm detecteert en die vervolgens aan kan passen door de leds in de achtergrondverlichting te dimmen of juist feller te laten stralen. Dit doet je tv om je de mooiste donkere scènes voor te schotelen en om de kleuren en het contrast optimaal te presenteren. Met andere woorden: Local Dimming zorgt ervoor dat het beeld van jouw LED-tv er geweldig uitziet.

Wat is Micro dimming?

Micro Dimming is de slimme Local Dimming-technologie die het beeld opdeelt in nog meer zones dan bij Local Dimming. Per zone wordt het beeld lokaal geoptimaliseerd qua contrast en qua zwartwaarden. Speciale software zorgt ervoor dat je altijd een perfect helder en goed zichtbaar beeld krijgt voorgeschoteld. Micro Dimming maakt hiervoor gebruik van bijzonder snelle processors die instant algoritmes op de content die je bekijkt uit kunnen voeren. In no-time vindt de beslissing plaats om de lichte delen of de donkere delen op je scherm aan te passen.

Wat is UHD dimming?

UHD Dimming werkt met nog meer zones dan Micro Dimming en is speciaal bedoeld voor de beeldkwaliteit van Ultra HD-schermen. UHD Dimming optimaliseert het contrast, de kleuren en de scherpte van je beeld zoals je het nog nooit eerder zag. Deze technologie is nog geavanceerder dan de toch al slimme Micro Dimming en zorgt dan ook voor een weergaloze kijkervaring op jouw UHD-tv.

Wat is Backlight Bleeding?

Backlight bleeding is een term die gebruikt wordt bij televisies, monitoren of eigenlijk alles wat maar een scherm heeft. Bij deze term, wat letterlijk achtergrondverlichting bloeden betekent, bloed de achtergrondverlichting door het scherm heen en wordt zichtbaar wanneer dat eigenlijk niet hoort, namelijk bij donkere of zwarte beelden.

Backlight bleeding komt het meeste voor bij televisies met de Edge-LED technologie. Dit is een techniek waarbij de LED’s voor de achtergrondverlichting aan de randen van het scherm worden geplaatst en middels reflectoren over het gehele scherm worden verdeeld. De LED’s verlichten dus grote delen van het TV scherm waardoor stukken die donker moeten zijn, toch verlicht worden omdat het scherm zelf niet het licht kan dimmen.

TV’s die minder last van backlight bleeding hebben, zijn TV’s met Full-LED of Direct-LED-TV techniek. Bij deze techniek zitten de leds direct achter het lcd scherm. Hierdoor kan het licht egaler verspreid worden dan bij de Edge-LED techniek. Dit levert dus al betere kwaliteit op. Sommige televisies kunnen de leds in groepjes aansturen om meer of minder licht te geven. Dit heet bijvoorbeeld Local Dimming. Het scherm is dan in zones verdeelt welke allemaal afzonderlijk meer of minder licht kunnen geven. Backlight bleeding is hier nog steeds mogelijk, maar in mindere mate.

Er wordt wel eens gesproken over backlight bleeding als productiefout van de TV. De ene TV heeft het erger dan een ander ook al zijn het exact dezelfde types. Je kunt experimenteren met de beeldinstellingen als contrast, helderheid etc. om het bleeding effect te verminderen, maar helemaal weg krijg je het niet. Het is de toegepaste techniek die met dit effect door de fabrikanten word omschreven als "bijwerking".

Wil je echt van Backlight Bleeding af, dan zul je helaas op dit moment dieper in de buidel moeten tasten. Tot een tijd terug waren plasma TV’s nog in staat om perfect zwart beeld te genereren, maar plasma TV’s zijn zo goed als niet meer verkrijgbaar. Een techniek die in staat is om perfect zwart beeld te geven is het gebruiken van Oled’s (Organic Led) In een oled TV is elke pixel gemaakt van organisch materiaal welke licht geeft als er stroom doorheen gaat. Omdat elke pixel dus zelf licht geeft, is een backlight van LED’s niet meer nodig. Hierdoor heb je dus ook geen last meer van backlight dat door pixels heen komt die eigenlijk donker moeten zijn en daardoor toch iets oplichten. Met Oled TV’s krijg je dus echt diepzwarte beelden daar waar het bedoeld is.

Wat is het verschil tussen Full HD en 4K Ultra HD?

Het belangrijkste verschil tussen een Full HD tv en een Ultra HD tv is dat de laatste scherper beeld geeft dan de eerste. In dit artikel lees je wat de termen Full HD en Ultra HD inhouden, geven we aan waar je beide resoluties tegen kunt komen en zetten we de verschillen tussen de 2 voor je op een rij. Of je voor een 4K televisie moet gaan is afhankelijk van een aantal zaken. Je moet je afvragen of je vaak UHD beelden gaat bekijken. Als je regelmatig Netflix gebruikt en het juiste abonnement hebt of van plan bent een UHD Blu-ray speler aan te schaffen, is een UHD tv een goede investering. Het schermformaat en de afstand tussen jou en de televisie is ook van belang. Hoe groter je televisie is en of hoe dichter je op het scherm zit, hoe meer je hebt aan 4K.

Full HD

Full HD is de resolutie die je op dit moment het meeste tegenkomt bij televisies, Blu-ray spelers en videocontent. Het beeld is 1920 pixels breed en 1080 pixels hoog: in totaal 2,07 megapixel. Full HD wordt ook aangeduid met 1080i en 1080p. Hieronder lees je meer over het verschil tussen deze termen. Verwar Full HD en HD Ready overigens niet met elkaar. Door de resolutie van 1280 x 720 pixels heeft HD Ready minder dan de helft van de pixels van Full HD. Dit verschil is op korte afstand of op een groot scherm duidelijk zichtbaar.

Full HD content is gemakkelijk te vinden en te bekijken. Alle films en series op een Blu-ray schijf hebben de Full HD resolutie. Sluit een Blu-ray speler aan op je Full HD tv en geniet van hoogwaardige en scherpe beelden. DVD's hebben maximaal een HD Ready (720p) resolutie. Een aantal televisiezenders is beschikbaar in Full HD via je digitale decoder. In Nederland vind je ongeveer 25 Full HD kanalen, in België zo'n 20. Stream je liever video's vanaf internet? Via Netflix zijn veel films en series in Full HD te vinden. Je kunt ook op YouTube terecht voor video's in 1080p.

4K Ultra HD

Ultra HD wordt ook wel UHD of 4K genoemd. Je komt deze resolutie steeds vaker tegen bij televisies, maar nog niet zoveel bij mediaspelers en videocontent. De beeldresolutie is 3840 x 2160 (8,3 megapixel). Tv's, mediaspelers en video's met Ultra HD resolutie laten dus 4 keer zoveel pixels zien als Full HD beelden. Veel Ultra HD televisies en videospelers hebben een upscaler aan boord die Full HD video's scherper laat lijken. Zo geniet je ook bij beelden die zijn opgenomen in Full HD van het scherpere beeld van een Ultra HD televisie.

Het aanbod van films, series en video's in Ultra HD is nog klein. Met een Ultra HD Blu-ray speler bekijk je Ultra HD Blu-ray's. Je hebt hiervoor een UHD televisie nodig met een HDMI 2.0a ingang. Je kunt op dit moment geen televisie uitzendingen in Ultra HD bekijken. Wij verwachten dat het een paar jaar zal duren voordat er programma's in UHD worden uitgezonden. Via Netflix en YouTube vind je steeds meer 4K content. Je hebt voor Netflix 4K een Premium abonnement nodig. Sluit voor een stabiele UHD videostream je tv of mediaspeler met een kabel op je modem aan, in plaats van wifi te gebruiken.

1080i en 1080p

Het getal staat voor het aantal horizontale beeldlijnen van Full HD: 1080. De 'i' staat voor interlaced. Bij soort beelden bouwt de tv een beeld op door de even en oneven lijnen om en om te laten knipperen. De 'p' in 1080p staat voor progressive. De televisie maakt een beeld alle 1080 beeldlijnen van boven naar beneden, één voor één, te verversen. Je herkent het verschil gemakkelijk bij snel bewegende beelden. Bij 1080i zie je dat de even en oneven beeldlijnen duidelijk van elkaar verschillen. Ultra HD beelden zijn altijd progressive en worden daarom aangeduid met 2160p.

Krijg ik een Nederlands of Europees model TV?

Onze televisies worden ingekocht via diverse leveranciers uit zowel de Benelux als Europa. Hierdoor heb je verschillende distribiteurs codes. Dit komt met name veel bij Samsung voor. Enkel de winkels met adviesprijzen (online) kopen rechtstreeks bij de NL distributeur. Overige aanbieders (ver) onder de adviesprijs werken ongeveer hetzelfde als ons. Omdat Nederland een van de duurste distribiteurs heeft van Europa en verplichte adviesprijzen hanteren kopen wij in via distribiteurs in binnen en buitenland met de beste aanbiedingen en kunnen wij hierdoor scherpe prijzen hanteren waar jij als consument van kan profiteren. Je hebt hierbij ook standaard 2 jaar fabrieksgarantie op het product. Wij leveren dus zowel Nederlandse ( Benelux) modellen als Europese modellen. Het kan door onze manier van inkopen voorkomen dat er op een geleverde TV soms een andere code op de stikker staat (distribiteurscode) Als je bijvoorbeeld een NU8000 besteld kan je een NU8002 geleverd krijgen of XXN is bijvoorbeeld XXH, maar al onze toestellen zijn identiek en enkel geschikt voor de Nederlandse markt (voorzien van Benelux software zoals de NL distribiteurs) en dus gegarandeerd geschikt voor Ziggo, Canal Digitaal, Telenet en alle andere providers en werken dus uitstekend met de digitale TV modules en beschikken ook over alle Nederlandse Apps zoals Netflix, Youtube, enzovoort en digitale Nederlandse handleiding. Er komt er maar 1 model uit de fabriek van de fabrikanten van een bepaald model of type televisie en er bestaan geen verschillende modellen van.

Heb je een storing op je televisie?

Heb je een storing aan je televisie?

Raadpleeg onderstaande en probeer altijd even een keer de stroom van je tv en/of je digitale decoder/ontvanger af te halen en na circa 15 minuten de stroomstekker weer er in. Indien mogelijk het beste even 15 minuten alle stekkers/kabels/usbsticks etc. achter uit de tv halen. Als je dan na circa 15 minuten de kabels etc. weer erin steekt en de apparatuur weer aanzet zijn vaak de problemen alweer opgelost. Zo niet, dan kun je onderstaande tips nog raadplegen.

Geen egale led verlichting bij gebruik van muurbeugel voor je televisie.

Bij gebruik van een muurbeugel voor je televisie kan het ooit voorkomen als de bouten, waarmee de strip van de muurbeugel achterop de tv is bevestigd, te vast worden gedraaid dat er te veel spanning op de achterkap van de televisie komt te staan. Bij veel televisies is de achterkap van binnen een reflector plaat voor het led licht. Als de bouten te vast zijn gedraaid kan het zijn dat de belichting niet egaal is op je scherm of dit na verloop van tijd tevoorschijn komt en/of erger word.

Kijk je met een decoder, een los kastje waarmee je de zenders bedient?

Als je geen beeld hebt op je tv. Staat je tv wel op de juiste aansluiting, bijvoorbeeld op HDMI? Vaak gaat dit via het knopje source of input op de afstandbediening van je televisie. Staat de tv op de juiste bron, probeer dan even 15 minuten de stroomstekker van de tv en de decoder uit het stopcontact te halen, daarna weer terug in het stopcontact. Je dient dan zowel de tv als de decoder opnieuw aan te zetten, check uiteraard nogmaals of de tv op de juiste bron/aansluiting staat.

Smart TV werkt niet, netwerk foutmelding of sommige Youtube filmpjes spelen niet meer of slecht af.

Als je bijvoorbeeld Youtube of Netflix wilt kijken via het smart tv platform van je televisie en je ontvangt een netwerk foutmelding en je tablet, pc of smartphone werkt wel gewoon op je (wifi)netwerk, probeer dan het volgende: Haal even een minuut of 10 de stroomstekkers van je televisie, wifi router/modem uit het stopcontact. Steek daarna de stroomstekkers weer terug in het stopcontact. Wacht een minuut. Zet je televisie weer aan, en probeer via het menu van de televisie via de netwerk optie opnieuw uw netwerk verbinding in te stellen. Als je dat via Wifi doet heb wel weer je eigen Wifi wachtwoord nodig. Het kan ook nodig zijn om via het menu van de tv de smart hub een keer te resetten of opnieuw in te stellen.

Zit de laatst beschikbare software op je apparaat?

Ook al is het product nieuw in doos gekocht, dan nog kan er een recentere software versie beschikbaar zijn, die diverse problemen kan verhelpen. Het apparaat is natuurlijk eerder geproduceerd als dat je het gekocht hebt. Raadpleeg de internetsite van het merk van je product. Als je in de zoekbalk op die site je type invult dan zullen er wel links verschijnen naar bijvoorbeeld een ondersteunings of servicepagina. Daar wordt uitgelegd hoe je een update kunt uitvoeren. Normaliter gaat dat via een usb stick of als je het product met internet verbonden heeft kan het ook vaak online. Mocht het niet duidelijk zijn hoe dit voor je product te doen, dan is er vaak op de website van de fabrikant van je product een instructiepagina en anders neem je contact met ons op.

Geen beeld en heb je een decoder of andere apparatuur met een hdmi kabel met je televisie verbonden?

Staat de tv op de juiste stand? Via het knopje source of input kun je de tv op de juiste hdmi stand zetten anders zie je namelijk geen beeld van je digitale decoder. Zorg ervoor dat je een goede high speed hdmi kabel gebruikt. In de televisie staan af fabriek vaak ook hdmi communicatie standen aan. Deze kun je het beste op uit zetten. Bij Samsung heet dat bijvoorbeeld Anynet+ en bij Philips Easylink. Je kunt bij geen beeld ook altijd even proberen om de hdmi kabel in een andere aansluiting van je tv te doen, of even een andere kabel te gebruiken. LET OP! dat de tv dus wel op de juiste hdmi stand staat. Haal een keer circa 15 minuten de stroom van je tv en van de decoder. Zet daarna weer alles aan.

Heb je blokvorming in het beeld, dan duidt dat vaak op een signaal tekort.

Sluit je televisie of decoder even rechtstreeks op het hoofdpunt aan om te kijken of het dan wel goed is. Bij Ziggo is vaak oudere bekabeling, oude pluggen en verouderde/niet retour geschikte splitters een bron van storing. Wij hebben eventueel een testkabel in de winkel beschikbaar ter bruikleen, zodat je bijvoorbeeld de kwaliteit van je bekabeling kunt uitsluiten. Heb je dan nog beeldstoring, bel dan met de klantenservice van je provider om een signaalmeting te laten uitvoeren.

Geluid hapert/knarst af en toe bij kijken via een decoder.

Kijk je via een digitale decoder televisie en hapert/knarst het geluid af en toe, haal dan even de stroomstekker van zowel de tv als de decoder circa 15 minuten uit het stopcontact en steek ze er dan terug in. Je dient dan wel de decoder en tv opnieuw aan te zetten. Heb je het dan nog, probeer dan het gebruik van een andere high speed hdmi kabel of neem contact op met je provider voor een signaal controle.

Op sommige kanalen wel geluid en op sommige niet?

Laadt een keer de kanalen/zenderlijst van je decoder of televisie opnieuw in.

De televisie valt steeds spontaan uit na een bepaalde duur.

Bij alle recente televisies staat er af fabriek een ECO stand aan, waardoor de tv zichzelf uitschakeld als deze 4 uur niet bediend wordt. Als je met een externe decoder kijkt en je daarop de zenders bediend valt de tv na circa 4 uur dus uit. Je kunt de ECO stand automatisch uitschakelen op uit zetten in het menu van de televisie of de uitschakelklok op 0 zetten. Een ECO stand kan ook bijvoorbeeld je beeldinstelling automatisch aanpassen, wordt het bijvoorbeeld donker in de ruimte dan wordt het beeld ook donkerder. Dat is ook vaak in het menu uit te zetten.

Geen zenders gevonden via interne DVB-C decoder van de televisie bij gebruik van een van de HSLnet providers TriNed, Plinq of Vaibr?

Kijk je via de interne DVB-C decoder van je nieuwe televisie en kijk je via TriNed/Plinq/Vaibr en vindt je televisie geen kanalen, dan kan het zijn dat je het gekozen land Nederland bij installatie moet veranderen in Luxemburg, België of Duitsland. HSLnet gegevens mbt instelling digitale zenders zoeken via DVB-C: Frequentie 304.000 / netwerk id 1000 / modulatie 256 QAM / Symboolsnelheid 6875.

Is met deze tips je storing niet verholpen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je dan telefonisch of per email specifieker helpen met je probleem/storing.

Copyright 2004 - 2021 Algemene Voorwaarden - Privacy Policy - Cookie statement
Je hebt 1 product in de vergelijking Alles wissen Vergelijken
Copyright © 2016 Magento. All rights reserved.