Aanschaffen-televisie

TV formaten

Een van de veel gestelde vragen over TV's is de vraag hoe je inches omrekent naar centimeters. Met z'n allen willen we maar wat graag weten hoe groot zo'n scherm van 55 inch nu eigenlijk echt is. En dat snappen we bij Plasmavisie maar al te goed. In dit artikel helpen we je daarom met het omrekenen van inch naar cm. Waarom wordt de maat in inches weergegeven? De inch als maat voor de beelddiagonaal is nu eenmaal de wereldwijde standaard geworden. Voor iedereen was het natuurlijk makkelijker als dat de centimeter was, maar we zullen het met de inch moeten doen als we een nieuwe TV gaan kopen.

Voor televisieschermen berekenen we de maat diagonaal over het scherm, waarbij de randen om het scherm niet meetellen. Het gaat alleen om de ruimte waarop de projectie van het beeld plaatsvindt. De lengte en de breedte van het scherm zijn hierbij niet relevant, maar kunnen uiteraard wel relevant voor jou zijn als je je TV bijvoorbeeld aan de muur op wilt hangen.

Wat is nu 1 inch in cm? 1 inch staat officieel gelijk aan 25,4 mm (2,54 cm) Een inch wordt ook wel door het symbool (") weergegeven. Bijvoorbeeld: 40 inch is hetzelfde als 40".

Passen we deze berekening toe op de meest voorkomende TV maten, dan ziet het lijstje met TV formaten er als volgt uit:

32 inch -   82 centimeter
40 inch - 102 centimeter
43 inch - 109 centimeter
49 inch - 124 centimeter
50 inch - 127 centimeter
55 inch - 139 centimeter
58 inch - 147 centimeter
60 inch - 152 centimeter
65 inch - 165 centimeter
70 inch - 177 centimeter
75 inch - 191 centimeter
86 inch - 219 centimeter

HDR

HDR staat voor High Dynamic Range. Een van de nieuwe ontwikkelingen om de beeldkwaliteit van TV's nog beter te maken. HDR is een aanvullende technologie, waarmee een betere kleurweergave en hogere helderheid wordt bereikt. Ook maakt HDR het mogelijk om zowel donkere als lichte kleuren naast elkaar te tonen.

Fotografen kenden het begrip HDR al. Ook op je smartphone zit vaak een HDR-functie waarmee je extra indringende foto's kunt maken. HDR wordt vaak overdreven gebruikt voor een extra dramatisch effect. Maar in handen van professionals kan het een revolutionaire toevoeging aan je filmervaring zijn.

HDR is een softwarematige toevoeging aan je TV die het mogelijk maakt om de helderheid op specifieke plekken van je TV op te schroeven. Het voordeel is dat alleen de helderheid daar een boost krijgt, waar het moet. Donkere gebieden die donker moeten blijven, blijven dat ook bij HDR. En als dat nodig is, worden ze zelfs nog iets donkerder. Een klein verschil, denk je misschien? Integendeel. Met HDR TV gaat er een heel nieuw detailniveau voor je open. In donkere scènes kun je veel makkelijker details waarnemen. En lichtere delen op het scherm springen er veel meer uit. Kleuren zijn rijker en levendiger.

HDR voegt niet meer pixels toe, zoals 4K Ultra HD, maar laat de pixels die er zijn veel meer stralen. HDR is dan ook niet alleen interessant voor de allergrootste schermen. Ook kleinere schermformaten profiteren van deze nieuwe technologie. Kort gezegd wordt het beeld met HDR TV veel duidelijker en oogt het beeld als geheel realistischer.

Om content op je HDR TV te kunnen bekijken, moet die content wel in HDR beschikbaar zijn. Vanaf dit jaar worden HDR-Blu-rays uitgebracht. En ook Netflix heeft aangekondigd in HDR te gaan streamen.

Digitale en Softwarematige hertz

De snelheid van de bewegingsweergave wordt in de televisiewereld het aantal Hertz (Hz) genoemd. Het aantal Hz geeft aan hoeveel keer per seconde het beeld op je televisie wordt ververst. Het voordeel van meer Hertz wordt duidelijk bij het kijken naar snelle actiefilms en sport. Dus hoe vloeiender je het beeld wil hebben, hoe hoger het aantal Hz is dat je kiest. 

Op televisies met een hogere frequentie (ook wel een hogere 'refresh rate' genoemd) wordt het beeld vloeiender weergegeven. Je ziet het verschil goed bij scenes waarbij de camera bijvoorbeeld langzaam over een landschap of een brede weg scheert. Bij televisies met een lage refresh rate hapert het beeld dan een beetje. Het is belangrijk te weten dat het lcd-paneel zelf een refresh rate heeft. Dit noemen wij de weekelijkr digitale Hertz. Bij de meeste televisies is dit 50, 60, 100 of 120 Hertz, maar de duurste en uitgebreidste modellen hebben heel soms een paneel van 200 of 240 Hertz.

Meestal is het televisiesignaal dat je televisie binnen krijgt 50 Hz. Dat betekent dat er 50 losse beeldjes per seconde in het signaal zitten. Met 100 Hz-technologie wordt daar steeds 1 extra beeldje tussen geplaatst. Het aantal beelden verdubbelt naar 100 beelden per seconde. Bij modellen die bijvoorbeeld met 200 Hz werken, worden steeds 3 nieuwe beelden toegevoegd.

Veel Smart TV’s maken gebruik van Frame interpolation technologieën. Ook wel "softwarematige Hertz" of "motion interpolation" of "motion-compensated frame interpolation" (MCFI) genoemd. Deze technologie creëert één of meerdere beelden extra tussen de bestaande frames. Hierdoor worden beelden van bronsignalen met een lage framerate nog vloeiender weergegeven.

Elke fabrikant gebruikt zijn eigen technologie om de overgang van de standaard beelden te verfijnen:

Samsung - Picture Quality Index (PQI)

LG - Picture Mastering Index (PMI)

Philips - Picture Pereformance Index (PPI)

Sony - Motionflow XR (XR)

Panasonic - Backlight Motion Rate (BMR)

Alle onze televisies zijn geschikt voor de NL markt

Al onze toestellen zijn geschikt voor de Nederlandse en Belgische markt. Dit ziet u als u het toestel aanzet en de begeleiding van je toestel in het Nederlands ziet. U kunt dus ook kiezen in het menu voor Nederland of Belgie. Alle toestellen werken met een CI+ module. Alle toestellen zijn geschikt voor Ziggo, Canal Digitaal, Telenet en nog meer digitale TV providers. Deze zult u dan ook tegen komen in het menu. Uiteraard heeft u ook alle beschikbare Nederlandse Apps zoals o.a. Netflix, Youtube, RTL gemist, NOS en nog veel meer.

Plasmavisie en acties fabrikant

Nee, in de meeste gevallen niet, tenzij nadrukkelijk aangegeven bij het product zelf op de product pagina op onze website. De reden hiervoor is dat Plasmavisie er niet voor kiest om adviesprijzen te hanteren op producten wat vaak een eis is van de desbetreffende fabrikant. Wij hanteren scherpe prjzen en in de meeste gevallen bent u dan nog steeds goedkoper uit. De fabrikanten hanteren op hun website een deelnemerslijst waarin de winkels en/of webshops worden vermeld die meedoen met een actie op een product.

Hoe hanteren jullie zulke scherpe prijzen en wat voor TV krijg ik?

Onze televisies worden ingekocht via diverse leveranciers/distribiteurs uit zowel Nederland als Europa. Hierdoor heb je verschillende distribiteurs codes. Dit komt met name bij Samsung en LG voor. Enkel de winkels met adviesprijzen online kopen enkel en alleen rechtstreeks bij de NL distributeur. Omdat Nederland een van de duurdere distribiteurs is kopen wij ook in via de Europese en kunnen wij hierdoor vaak onze goede prijzen hanteren waar jij als consument van kan profiteren. Je hebt hierbij ook gewoon standaard 2 jaar fabrieksgarantie op het product.

Het kan door onze manier van inkopen soms voorkomen dat er op een geleverde Samsung TV soms een andere code op staat (distribiteurscode) Als je bijvoorbeeld een AU8000 besteld kan je een AU8002 geleverd krijgen of XXN is bijvoorbeeld XXH en bij LG bijvoorbeeld een OLED55C16LA kan de de 6 een ander nummer zijn, maar al onze toestellen zijn identiek, want er komt maar 1 model C1 uit de fabriek, en enkel geschikt voor de Nederlandse markt (voorzien of inschakeling van Benelux software zoals de NL distribiteurs) en dus gegarandeerd geschikt voor Ziggo, Canal Digitaal, Telenet en alle andere providers en werken dus uitstekend met de digitale TV modules en beschikken ook over alle Nederlandse Apps zoals Netflix, Youtube, enzovoort en digitale Nederlandse handleiding. Er komt daadwerkelijk er maar 1 model uit de fabriek van de fabrikanten en er bestaan geen verschillende modellen van bijvoorbeeld de AU8000 serie of de C1 serie.

OLED inbranden - beeldretentie voorkomen of oplossen

Elke OLED heeft een ingebouwd programma Pixel of Panel refresher die de tv kalibreert en eventuele problemen op het scherm die zich kunnen voordoen te voorkomen of te verhelpen. Doe dit regelmatig inschakelen ook als je denkt dat er niets aan de hand is. Ook is het verstandig om de schermverplaatsing aan te zetten. Hiermee wordt het beeld met regelmatige tussenpozen verschoven om beeldinbranding te voorkomen. Kijk ook niet altijd alleen naar dezelfde zender en wissel af en toe om inbranding te voorkomen. Om inbranden van het beeld te helpen voorkomen is het ook raadzaam om niet gedurende langere tijd stilstaande beelden op uw tv te laten staan.

4K Ultra HD TV

4K TV is een TV met een resolutie van bijna 4000p. Dit is een veel hogere resolutie dan een Full HD TV. Een andere benaming die ook vaak wordt gebruikt is Ultra HD (UHD). 4K, 4K Ultra HD, Ultra HD en UHD. Allemaal termen die door elkaar heen worden gebruikt, maar ongeveer op hetzelfde neerkomen. Simpel gezegd hebben we het hier over de opvolger van Full HD, de resolutie die tot voor kort als hoogste voor jouw kijkervaring op TV gold. Full HD (1080p) is de resolutie waarop de meeste mensen nu nog TV kijken. Technisch gesproken is 1080p of Full HD eigenlijk 2K. Alleen is het onder die naam nooit bekend geworden. UHD of 4K TV is twee keer de scherpte van Full HD in de breedte en in de hoogte. In totaal vier keer meer pixels en vier keer scherper dus als je overstapt van een 'gewone' Full-HD TV naar een UHD-TV, dan stap je over van 2K naar 4K. De volgende stap is 8K, maar we hebben nog een lange weg te gaan voordat deze resolutie de huiskamer zal bereiken.

Verschil tussen LED en OLED en MiniLED

LED

Een LED televisie maakt gebruik van led verlichting achter het paneel. LED verlichting kan rond de randen achter het display geplaatst worden (Edge Lit led verlichting) of in een array direct achter het paneel (Full LED of Direct LEDverlichting). De laatstgenoemde techniek zorgt in de meeste gevallen voor diepere zwartwaarden en een hoger contrast. Het grote voordeel van led verlichting is dat deze tv’s dunner geproduceerd kunnen worden en een beter contrast bieden.

Vooral bij Full LED of direct LED verlichting met een grote hoeveelheid (array) led’s kan een klein deel van de verlichting uitgeschakeld worden voor diepere zwartwaarden. Bij Edge Lit LED verlichting kunnen alleen bepaalde led’s aan de zijden uitgeschakeld worden waardoor je midden op het scherm nooit een volledig zwart beeld kan krijgen.

OLED

OLED is, in tegenstelling tot LED, daadwerkelijk gemaakt van miljoenen led’s en de toevoeging van de ‘O’ staat voor ‘Organisch’. Dit houdt in dat de led’s zelf licht kunnen genereren om het beeld weer te geven. OLED tv’s hebben dus geen achtergrondverlichting nodig. Om deze reden kunnen ze een stuk dunner en lichter geproduceerd worden dan LED tv’s.

Daarbij heeft de OLED techniek nog een aantal voordelen ten opzichte van LED. De kijkhoeken zijn veel groter dan bij een LED televisie, het energieverbruik ligt weer een stuk lager, de helderheid ligt een stuk hoger en het contrast is ook een stuk hoger dan we van LED tv's gewend zijn. Het grootste voordeel van OLED, voor de echte filmliefhebbers, is dat deze techniek die diepste zwartwaarden tot nu toe kan weergeven. Elke individuele pixel kan namelijk uitgeschakeld worden waardoor je nagenoeg perfecte verdeling van donker en licht krijgt. Ook is de snelheid (frame rate) van een OLED tv hoger dan een goede LED tv waardoor motion blur (wazig beeld bij snelle bewegingen) verleden tijd zal zijn.

MiniLED

Mini-LED's leveren helderdere en duidelijkere beelden, terwijl unieke dimzones een nauwkeurige regeling van de achtergrondverlichting en een ultrahoge contrastverhouding bieden. Bij Mini LED worden hele kleine ledlampjes achter de pixels op het scherm geplaatst. Deze lampjes zijn 40 keer kleiner dan de normale leds. Het bestaat uit extreem dunne microlagen met veel meer leds. Deze leds verlichten het scherm en creeren op deze manier een betere helderheid en contrastwaarde. Donkere tinten zijn donkerder en lichtere beelden zijn nog lichter.

Smart TV

Een Smart TV kan worden aangesloten op een internetverbinding, dit kan draadloos via WiFi of met de kabel. Hiermee gaat er een wereld aan extra functies voor je open: apps, een browser, content van de smartphone of tablet afspelen, films on demand en veel meer! Vrijwel elke nieuwe TV die nu wordt verkocht is een Smart TV.

Via de internetverbinding kan je Smart TV updates downloaden en je een dashboard aan apps presenteren. Vaak kun je zelf kiezen welke apps je hierin wilt opnemen. Bijvoorbeeld een app voor het laatste nieuws, een app voor het weer, Netflix, YouTube, games, net wat jij belangrijk vindt. Extra apps zijn meestal ook te downloaden.

Het gaat natuurlijk niet om de apps op zich, maar om wat je ermee kunt. YouTube wordt bijvoorbeeld heel veel gebruikt op de TV. Samen YouTube-filmpjes kijken is nog leuker vanaf de bank in je woonkamer. Daarnaast is er natuurlijk het filmaanbod via apps van bijvoorbeeld Netflix of Videoland. Kijken of er iets leuks op de TV wordt uitgezonden, is niet meer van deze tijd. Jij bepaalt zelf wat je leuk vindt en wanneer je dat wilt zien. En als je er zin in hebt, kijk je gewoon een heel seizoen van die spannende TV serie achter elkaar.

Gewoon internetten kan ook op je Smart TV , al doen veel mensen dat liever via hun tablet of smartphone. Maar soms is het handig als andere mensen mee kunnen kijken. Lekker huizen kijken via Funda bijvoorbeeld!

Games voor Smart TV's hebben de laatste jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. De spellen die je op je smart-tv kunt spelen worden steeds geavanceerder, zonder dat je er een spelconsole voor nodig hebt. Wat je dan wel weer nodig hebt, is een controller. Tenminste, als je je met racegames, shooters of andere games bezighoudt, waarbij je een goede controle over de besturing nodig hebt. Voor de liefhebbers zijn er ook eenvoudige spelletjes die je met de afstandsbediening uit kunt voeren.

Over die afstandsbediening gesproken, die is in veel gevallen ook speciaal aangepast op slimme TV's. Een traditionele afstandsbediening met cijfers en knoppen om te zappen, volstaat niet meer. Je hebt een afstandsbediening nodig waarmee je punten op het scherm aan kunt wijzen en die begrijpt wat jij wilt. Een afstandsbediening die net zo slim is als je nieuwe Smart TV, dus. Je moet het ervaren om het te geloven. Kortom, wat is een Smart TV? Een TV waarmee je veel meer kunt dan TV kijken alleen! 

Local, Micro en UHD dimming

Local dimming

Local Dimming is een technologie die donkere en lichte gebieden op het scherm detecteert en die vervolgens aan kan passen door de leds in de achtergrondverlichting te dimmen of juist feller te laten stralen. Dit doet je tv om je de mooiste donkere scènes voor te schotelen en om de kleuren en het contrast optimaal te presenteren. Met andere woorden: Local Dimming zorgt ervoor dat het beeld van jouw LED-tv er geweldig uitziet.

Micro dimming

Micro Dimming is de slimme Local Dimming-technologie die het beeld opdeelt in nog meer zones dan bij Local Dimming. Per zone wordt het beeld lokaal geoptimaliseerd qua contrast en qua zwartwaarden. Speciale software zorgt ervoor dat je altijd een perfect helder en goed zichtbaar beeld krijgt voorgeschoteld. Micro Dimming maakt hiervoor gebruik van bijzonder snelle processors die instant algoritmes op de content die je bekijkt uit kunnen voeren. In no-time vindt de beslissing plaats om de lichte delen of de donkere delen op je scherm aan te passen.

UHD dimming

UHD Dimming werkt met nog meer zones dan Micro Dimming en is speciaal bedoeld voor de beeldkwaliteit van Ultra HD-schermen. UHD Dimming optimaliseert het contrast, de kleuren en de scherpte van je beeld zoals je het nog nooit eerder zag. Deze technologie is nog geavanceerder dan de toch al slimme Micro Dimming en zorgt dan ook voor een weergaloze kijkervaring op jouw UHD-tv.

Verschil Full HD en 4K Ultra HD

Het belangrijkste verschil tussen een Full HD tv en een Ultra HD tv is dat de laatste scherper beeld geeft dan de eerste. In dit artikel lees je wat de termen Full HD en Ultra HD inhouden, geven we aan waar je beide resoluties tegen kunt komen en zetten we de verschillen tussen de 2 voor je op een rij. Of je voor een 4K televisie moet gaan is afhankelijk van een aantal zaken. Je moet je afvragen of je vaak UHD beelden gaat bekijken. Als je regelmatig Netflix gebruikt en het juiste abonnement hebt of van plan bent een UHD Blu-ray speler aan te schaffen, is een UHD tv een goede investering. Het schermformaat en de afstand tussen jou en de televisie is ook van belang. Hoe groter je televisie is en of hoe dichter je op het scherm zit, hoe meer je hebt aan 4K.

Full HD

Full HD is de resolutie die je op dit moment het meeste tegenkomt bij televisies, Blu-ray spelers en videocontent. Het beeld is 1920 pixels breed en 1080 pixels hoog: in totaal 2,07 megapixel. Full HD wordt ook aangeduid met 1080i en 1080p. Hieronder lees je meer over het verschil tussen deze termen. Verwar Full HD en HD Ready overigens niet met elkaar. Door de resolutie van 1280 x 720 pixels heeft HD Ready minder dan de helft van de pixels van Full HD. Dit verschil is op korte afstand of op een groot scherm duidelijk zichtbaar.

Full HD content is gemakkelijk te vinden en te bekijken. Alle films en series op een Blu-ray schijf hebben de Full HD resolutie. Sluit een Blu-ray speler aan op je Full HD tv en geniet van hoogwaardige en scherpe beelden. DVD's hebben maximaal een HD Ready (720p) resolutie. Een aantal televisiezenders is beschikbaar in Full HD via je digitale decoder. In Nederland vind je ongeveer 25 Full HD kanalen, in België zo'n 20. Stream je liever video's vanaf internet? Via Netflix zijn veel films en series in Full HD te vinden. Je kunt ook op YouTube terecht voor video's in 1080p.

4K Ultra HD

Ultra HD wordt ook wel UHD of 4K genoemd. Je komt deze resolutie steeds vaker tegen bij televisies, maar nog niet zoveel bij mediaspelers en videocontent. De beeldresolutie is 3840 x 2160 (8,3 megapixel). Tv's, mediaspelers en video's met Ultra HD resolutie laten dus 4 keer zoveel pixels zien als Full HD beelden. Veel Ultra HD televisies en videospelers hebben een upscaler aan boord die Full HD video's scherper laat lijken. Zo geniet je ook bij beelden die zijn opgenomen in Full HD van het scherpere beeld van een Ultra HD televisie.

Het aanbod van films, series en video's in Ultra HD is nog klein. Met een Ultra HD Blu-ray speler bekijk je Ultra HD Blu-ray's. Je hebt hiervoor een UHD televisie nodig met een HDMI 2.0a ingang. Je kunt op dit moment geen televisie uitzendingen in Ultra HD bekijken. Wij verwachten dat het een paar jaar zal duren voordat er programma's in UHD worden uitgezonden. Via Netflix en YouTube vind je steeds meer 4K content. Je hebt voor Netflix 4K een Premium abonnement nodig. Sluit voor een stabiele UHD videostream je tv of mediaspeler met een kabel op je modem aan, in plaats van wifi te gebruiken.

1080i en 1080p

Het getal staat voor het aantal horizontale beeldlijnen van Full HD: 1080. De 'i' staat voor interlaced. Bij soort beelden bouwt de tv een beeld op door de even en oneven lijnen om en om te laten knipperen. De 'p' in 1080p staat voor progressive. De televisie maakt een beeld alle 1080 beeldlijnen van boven naar beneden, één voor één, te verversen. Je herkent het verschil gemakkelijk bij snel bewegende beelden. Bij 1080i zie je dat de even en oneven beeldlijnen duidelijk van elkaar verschillen. Ultra HD beelden zijn altijd progressive en worden daarom aangeduid met 2160p.